2 Ocak 2018 Salı

ÇİN SEDDİ

                                          ÇİN SEDDİ


   Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanan ve dünyanın en uzun savunma duvarıdır.Kalıntıları Po Hay körfezinde (Kuzey Çin Ovası) deniz kıyısında başlar. Pekin'in kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang-Ho nehrini ikiye bölerek güneybatıya uzanır. Gobi Çölü'nün güneyinden batıya yönelerek devam eder. Seddin yıkılmış olan kısımlarıyla birlikte uzunluğu 8851,8 km'dir.Ülkenin 15 iline kadar uzanıyor. Bugün ayakta duran kısımı ise Ming Hanedanı devrinde kalan 2500 km 'lik settir. Ancak asıl inşaat MÖ.221 ile MS.608 yılları arasında yapılmıştır.













       ÇİN SEDDİ'NİN YAPILIŞ NEDENİ:

 Çin'in savaşan beylikler döneminde, Çin seddi'nin temeli 20 ile 25 den fazla ayrı ayrı krallık tarafından atılmıştır. Wei,Qi,Yan,Zhao,Chu,Han kralları birbirinden korumak için sınırlarında ilk setler kurmuşlardır.Bazı krallıklar ise sınırlarını korumak amacıyla da inşa etmişlerdir. Çin'in ilk imparatoru Qui Shi Huang setti boydan boya aşılmaz bir savunma duvarıyla kapatmıştır.Çin krallarının da anıt mezarlarını da korumuştur.












  Bazı tarihçilere göre yapılış nedeni;

*ülkenin sınırlarını başta Hiung-nu olmak üzere kuzeyden Çin'e karşı Moğol ve Türk boylarının saldırısına karşı savunmak
*Uzun savaşlar sonunda yıktığı beyliklerin esir düşen yöneticilerini sürgün ve ağır işe sürerek cezalandırmak.
*Ülkenin tek yönetim altında birleştiğini içeriye ve dışarıya göstermek
*Cezalandırmalar çok ağır olduğu için kaçmalarını önlemek












Qui Shi Huang MÖ. 221 yılında daha önceki krallıkların yaptırdığı duvarları birleştirerek uzatmıştır. MÖ.3.yy kadar Çinliler seddi uzatmaya devam etmiştir. Seddi onaran ve savunma amaçlı kullanan son hanedan Ming Hanedanıdır.(1368-1644)
Seddin kalınlık ve yüksekliği yer yer değişir. Bazı yerleri çok zayıf, kuvvetsiz maddelerden yapılmıştır ve bu duvarlar çok kısadır. Bu zayıf duvarların amacı devleti saldırılardan korumak değil düşmanı yavaşlatmaktır. Genellikle duvarın yüksekliği 4-6 metre, taban kalınlığı 7 metre ve üst kalınlığı ise 6 metre civarındadır. Kalın olan yerlerin üzerinde atlar ve arabalar gidebilmektedir. Kalın duvarlar boyunca siperlik ve okçu delikleri vardır. 200 metrede bir gözetleme kulesi veya kale ve 9 km' de bir fener kulesi bulunur.Duvar üzerinde yer yer saray ve tapınaklara da rastlanır. Bazı yerlerde setler, kademeli savunmaya olanak verecek şekilde bir kaç sıra halinde yapılmıştır.

 









*7 Temmuz 2007 tarihinde Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ından biri olarak seçilmiştir
*İngiliz William Lindesay duvarın üzerinde 2400 kilometre koşmuştur.
*Dünyanın Ejderhası olarak  anılmaktadır
*Bu şaheserde geneli esir olan 1 Milyon işçi inşaat yapımında ölmüştür ve Seddin altına gömülmüştür.Bundan dolayı dünyanın en uzun mezarlığı olarak ta bilinir.
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder