24 Ağustos 2017 Perşembe

Ragnar Lodbrok

                               RAGNAR LODBROK

    Ragnar Lodbrok efsanevi Viking savaşçı ve kral.Kendiyle ilgili bir Saga  olan Ragnar çok tanınan bir Viking kralıdır. Keşifçi ruhu olan Ragnar Fransa ve İngiltere'ye başarılı askeri seferler düzenlemiştir. Zorlu mücadeleler sonucu Danimarka ve İsveç kralı olmuştur. O zamanın vikingleri Odin'den geldiğine inanırlarmış. Ragnar kadınlarda ünlü savaşçı olan Lagertha ve Aslaug ile evlenmiştir. En başarılı olan çocukları Ivar ile Björn'ün üstün başarılarından dolayı Ragnar'ın çocuklarının gölgesinde kalacağı korkusu sarmıştır Sagalarda. Ragnar özellikle Fransa'da nehirleri kullanarak çok geniş çaplı bir bölgeyi yağmalamayı başarmıştır. Hiç beklenmedik cesur seferlere katılmıştır, 9.yüzyılda çok sayıda savaşta galip olmuştur.













  Ragnar lodbrok üstün zekasıyla ve kurnazlığıyla Fransa'ya saldırmakta ün yapmıştır.Hristiyan şehirlerine saldırırken kullandığı en önemli taktik kentteki tüm savaşçıların kilisede ayinde olduğu  pazar günlerini saldırı için seçmiştir( vay zalım). Genellikle yüklü bir kefalet sonrasında kurbanlarını serbest bırakır, aynı yere sürekli saldırarak zenginleri talan ederdi. 





   845 (Paris kuşatması) yılında Ragnar güneye doğru yola çıkar. Yaklaşık 120 gemi ve 5000 Viking savaşçısıyla Sen Nehri'nden başlayarak Karolenj İmparatorluğu'nun Fransa Krallığı içinde ki batı sahillerini yağmalamıştır. Fransa'nın içine girerek  Paris'i ele geçirmişlerdir. Fransa kralı Ragnar'a şehre zarar vermemesi için çok yüklü  Danegeld (vergi) fidye ücreti ödemiştir.










   Ragnar Lodbrok kaynaklara göre İngiltere'de öldüğü konusunda daha ağırlık basmaktadır. Ragnar bir çok rivayet olduğu için Northumbria Kralının eline nasıl düştüğü bilinmemektedir. 865 tarihinde Ragnar'ın oğulları tarafından babalarının intikamını almak için aynı yıl seferler düzenlemişlerdir.









 Yılan çukuru tarihi bir idam yöntemidir.Mahkumlar , engerekler (zehirli yılan) gibi yılanların olduğu çukurlara atılırdı. Ragnar lodbrok 865 yılında savaşı kaybedince Northumbria Kralı 2.Aelle tarafından yılanlı çukura atılarak öldürülmüştür. Ölüm haberini alan oğulları Ivar öncü olmak üzere diğer oğulları İngiltere'ye giderek toprakları yağmaladığı ve kral Aelle'yi esir aldığı söylenmektedir. Blodorn denen viking geleneneğinin işkence tekniği yani Kan Kartalı ' nı uygulayarak feci bir şekilde öldürmüşlerdir.











   Ragnar Lodbrok yılan dolu çukura atıldığında ölüm türküsü söylediği bilinir.

-Odin'in benim için şölen masasını hazırladığını bilmek çok güzel. Yakında kıvrık boynuzlardan şarap içeceğiz. Odin'in Valhalla'sına gelen bir savaşçı şikayet etmez. Onun yanına ağzımda korku sözleriyle girmeyeceğim. Æsir beni karşılayacak. Ölüm yas olmadan gelecek. Ben de gitmek için sabırsızlanıyorum. Disir artık beni eve götür, Odin'in gönderdiği Valkürler. Æsir ile onur duyarak içkimizi yudumlayalım. Ömrümün günleri sona eriyor. Ölürken gülüyorum.
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder