23 Ağustos 2017 Çarşamba

Koca Yusuf

                                                   KOCA YUSUF-DELİ ORMANLI

    Serbest güreşin efsanevi isimlerinden olan Koca Yusuf 1857 yılında Osmanlı devleti zamanında , bugün ki Bulgaristan sınırlarında yer alan Şumnu Kasabası ' nın Karalar köyünde doğmuştur. Asıl adı Yusuf İsmail 'dir. Babası ile dedesi Yusuf 'un ilk güreş ustalarıdır. ilginç olan Yusuf küçüklüğünde danalarla boğuşmaya başlamasıdır. Hevesli olan Yusuf kispeti (meşin pantolon) ayağına geçirip güreşmeye başladı. Türk güreşinin gelmiş geçmiş en büyük pehlivanı olarak adını duyurmayı başarmıştır .  Avrupa ve ABD ' de yaptığı bütün güreşleri kazandı. 1898 yılında ABD ' den dönerken bindiği vapurun batması sonucu vefat etti. Mezarı ise Atlantik Okyanusu ' nda kaybolmuştur.












    Koca Yusuf 1.88 cm boyunda ve 138 kilo becerisi, gücü ve sporcu ahlakıyla beraber ''KOCA'' lakabınıda almıştı. Lakabı Filozof Rıza Tevfik tarafından verilmiştir. Koca Yusuf çıraklığını Nasçıköyü Kel İsmail pehlivanın yanında yapmıştır. Kırkpınar başpehlivanlığı elinde bulunduran Kel Aliço ile 1885 yılında güreşmiştir. Güreş o kadar uzun sürmüştür ki geceye kadar devam etmiştir. Koca Yusuf 26 yıllık başpehlivanlığı elinde bulunduran ve yaşça Kel Aliço ' dan küçük olan Yusuf pes etmek ister , lakin Kel Aliço başpehlivanlığı ve meydanı Deliormanlı Koca Yusuf'a verir. Devrin meşhur pehlivanlarını alt edip herkese üstün olduğunu kabullendirmiştir. Koca Yusuf   V Murat , Sultan Abdulhamit , Sultan Abdülaziz zamanlarında pek çok güreşe katılmıştır. O zamanın organizatörleri Koca Yusuf'u Avrupa'ya götürmüşlerdir. O zamanın büyük hocalarının fetvası üzerine kendini ve onu temsil edenlerin adını duyurmak amacıyla gitmeini istemeleri üzerine Koca Yusuf Avrupa'ya gitmeye karar verir..













   Koca Yusuf 1894 de Avrupa'ya gitti ve Paris'te  minder güreşinin kurallarını öğrendi. Öğrenim zamanlarında bile dakikasında rakibini yere indirirdi. Fransa'nın en meşhur güreşçilerini kısa sürede yenerek herkesi hayrete düşürmüştür. Dünya şampiyonu diye bilinen Sabes ' i 4 dakikada yenmiştir. Artık seyirciler kısa süren güreşlerden sıkılmış uzatmasını istemişlerdir lakin Koca Yusuf bunu reddetmiştir. Organizatörler güreşlerin uzaması için 2 güreşçiyle Koca Yusuf'la güreştirirler. En iyi güreşçileri Yusuf'un karşısına çıkarırlar 20 dk olan süre içinde dolmadan Koca Yusuf ikisini de yere serer. Avrupalılar müslümanı anca müslüman yenebilir düşüncesi ile Türkiye'den Hergeleci İbrahim'i getirirler. bu güreşte kural değil Türkiye'de olduğu gibi serbest yapılır. O kadar muhteşem güreş olur ki Yusuf rakibi o kadar iyi düğümler ki seyircileri bir korku salar rakibin boğulduğunu sanıp korkuyla bağrışmalar olur yetkililer hemen ayırırlar. Lakin Yusuf ve İbrahim şaşkın halde neden ayırdıklarına anlam vermezler ve iki güreşçide berabere kaldıklarını ilan ederler. Burada serbest güreşi bilmediklerinden dolayı ayırmışlardır.













     Koca Yusuf Fransa'da 3 yıl kalmıştır ve çok sıkılmıştır. Koca Yusuf 1897 yılında ABD'den teklif gelince oraya gider. Orada güreşen Yusuf 33 müsabakada hepsini yener. Şikago'da dünya şampiyonu olan Evan Lewis'i 2 defa üst üste yenmiştir. ABD'de Koca Yusuf'a THE TERRİBLE TÜRK (korkunç Türk ) ünvanını vermişlerdir.bunlara karşılık Koca Yusuf'un karşısına 5 güreşçi çıkarırlar, birincisini yenince diğerleri çıkmaktan vazgeçerler. Bir diğer meşhur güreş ise John F.MC.Cormick ile güreşirler. Koca Yusuf'a 1 saat içinde 3 tuş yapmalarını isterler. Koca Yusuf ise rivayetlere göre 7 dakikada 3 tuş yapar. Yusuf'un diğer bir güreşi ise Rum Yorgi'dir. Birincisi 47 saniye ikincisi ise23 saniyede Koca Yusuf Yorgi'yi yenerek adını dünyaya duyurur. Koca Yusuf son maçını ise Chicago'da lewis ile yapar. Üst üste 2 defa lewis'i yenerek yeniden tarih yazmıştır. Bu başarılarına karşılık A vrupalılar '' Yenilmez Türk '' ünvanını vermişlerdir.













    Koca Yusuf'un Refiye'den Mehmet ve Hüseyin adında 2 oğlu olmuştur. Türkiye'ye dönmek üzere 1898 yılında Fransız Bandıralı La Bourgogne transatlantiği ile yola çıkan Koca Yusuf 4 temmuz 1898 sabahı bandıralı Cromartyshire şilebiyle çarpışıp batması sonucu tüm yolcu ve mürettebat olmak üzere hepsi boğularak ölmüştür. Koca Yusuf'un Cesedi ise Atlantik Okyanus'unda kaybolmuştur.

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder