29 Ağustos 2017 Salı

JESSE JAMES

                                                JESSE JAMES (1847-1882)

       Jesse Woodson James (1847-1882) Amerikalı bir hayduttur. Missouri eyaleti bölgesinde kanunsuz işler gerçekleştirmiş ve Younger çetesinin en ünlü üyesidir. Ölümünden sonra Vahşi Batı'nın efsanevi isimlerinden oldu. Yaptığı soygunlardan sadece kendisi ve çete üyeleri geçimlerini sağlayabilmiştir.







    Jesse james Missouri'de dünyaya geldi. Babası Robert S. james çiftçiydi.Babası Robert james Altına hücum etme sırasında Kaliforniya 'ya gitti ve jesse3 yaşındayken babası orada öldü. Jesse'nin babası öldükten sonra annesi Lindi Viner 2 evlilik yaptı. İç savaş olması nedeniyle Jesse james'in hayatına da yön vermiş oldu.1861'de savaşın ilk muharebelerinden sonra bölgede gerilla faaliyetleri yoğun şekilde arttı. Jesse james'in çetelere katılan kardeşi Frank yüzünden çok zor günler geçirip işkenceler gördü. Fran james'in O zamanda yapılan Kansas katliamına (200 öldürüldü) katıldığı söylenir..












    1863-64 yıllarında  Frank, Quantrill  çetesiyle (William Quantrill kansan katliamını yapan lider ) beraber Teksas'a gitti ve bahara doğru Fletch Taylor'un önderliğinde küçük bir grupla beraber geri döndü. Jesse james 16 yaşındayken gruba katıldı. Çete lideri Fletch ağır yaralanınca Frank ve Jesse james kardeşler Kanlı Bill Anderson'un (bushwacker) grubuna katıldı. Jesse james o yaz göğüsünden ağır bir şekilde yaralandı, ancak Centralia Katliamına katıldığı söylenir. Katliamda 22 silahsız kuzeyli asker öldürüldü.Ölülerin kafa derileri yüzüldü ve uzuvları birbirinden ayırdıkları söylenir (oha). Kuzey birliği haberi alınca orduyla beraber geldiğinde gerilla yani çete Kuzey askerlerini pusuya düşürdü ve teslim bile olanları ağır bir şekilde cezalandırıp öldürdüler. James kardeşler kötü şöhretleri nedeniyle bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. 

Resimdeki Quantrill çetesine aittir knk.







     Jesse james bir çatışmada çok ağır yaralandı ve kzueni Zee Mimms bakıyordu. durumu iyi gidene kadar bide ortamdan dolayı bir müddet Nebraska'da sürgünde kaldı. Jesse james ve Zee 9 yıl geçtikten sonra evlendiler. Clay County Savings Association Banka soygununu 13 Şubat 1866 tarihnde gerçekleşti.Jesse ve kardeşi olan Frank soygunda olup olmadığı bilinmemektedir. Jesse ve kardeşi 1868 yılında Cole Younger ile birleşerek Russellville Kentucky'de bir banka soydular. Jesse James'in ünlü olması ise 1869 yılında Aralık ayında olmuştur. Daha sonra Jesse ve kardeşi Daviess County Bankasını soydular. Jesse james soyduğu bankalar sayesinde eski çetelerin önüne geçerek en tanınmışı oldu. Jesse james'in soygunlarını basan bir gazeteci sayesinde kahramanlık gibi anlaşılmaya başlandı ve Kolluk kuvvetlerin çeteyi yakalamasına mani olmuştur. Ayrıca jesse'nin ünlü olmasına siyasetinde etkisi çok olmuştur. James-Younger çetesini kurmuşlardır. Kurulan bu çete bir çok banka ve posta arabaları soymuşlar dır. Çete artık tren soygunlarına yönelmiştir ve en yüksek meblağ bu soygunlarda gerçekleşmiştir. Tren soygunlarında yolculara dokunmayan ve sadece para kasasını çalan Jesse james hakkında Robin Hood efsaneleri türetilmiştir.











    
    Jesse James güvenebileceği sadece 2 adamı kaldığını düşünüyordu. Robert ve Charley (Ford )kardeşlerdir. Charley Jesse ile daha önce soygunlarda bulunmuştur. Kendisinin daha iyi korumak isteyen Jesse , Ford kardeşlerden onun ailesinin yanında taşınmasını istemiştir. Ama 2 kardeşin Missouri valisi olan Thomas Crittenden ile onun yakalanması için gizlice plan yaptıklarından haberi yoktu. 3 Nisan 1882 de Ford kardeşler ve Jesse soygun için yola çıkmaya hazırlanıyorlardı. Havanın sıcak olması sebebiyle ceketini ve silahını çıkardı Jesse. sonra duvardaki resmin tozlu durduğunu fark edip sandalyenin üzerine çıkarak tozunu almaya başladı. Robert Ford durumdan yararlanarak Jesse'nin büyük babasının silahını alarak Jesse'yi vurdu. Rober Ford yaptıklarını gizlemedi ve valiye telgraf çekerek ödülünü istemişlerdir. Ölüyü görmek için kalabalık artmaya başlandı. Ford kardeşler tebrik beklerken idam ile yargılandılar ve mahkum edildiler. Ancak vali mani olarak serbest bırakıldılar.

   
    Charley Ford 6 Mayıs 1884 tarihinde Richmond Missouri'de intihar etti. Robert Ford ise 8 Haziran 1892 'de Creede Colorado' daki çadır meyhanesinde öldürüldü.Katili Edward Capehart cinayeti Jesse James'in intikamını almak içi öldürdüğünü belirtti.







    Hayatı boyunca Jesse Konfederasyoncular arasında önemli biri olmuştur.Bazı tarihçilere göre Missouri'de Konfederasyonun yükselişini ona bağlar. James bu dönemde Amerika'nın Robin Hood'u imajını kazandı. Şirketlere karşı küçük çiftçinin yanında gösterildi. Robin Hood efsanelerinin aksine soygunlarından çete üyeleri dışında kimse pay almamıştır. Onun için oluşturulan Kahraman Haydut imajı hala yaşamaktadır..

 









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder