25 Ağustos 2017 Cuma

PİGMELER

                                                                        PİGMELER


   Kısa boylu insanları tarif edip anlatmak için en çok kullanılan sözcüklerden biridir Pigme.Kelimenin kökeni Yunanca,bir uzunluk birimi ve dirsekten parmaklara kadar olan mesafeye denk geliyor.Orta Afrika'nın ilk yerleşimcilerinden olan Pigmelerin boyu ise 1,5 metreyi neredeyse aşmıyor. Pigmeleri sınıflandırılırken boylarını baz alıp boy ortalaması 1,5 metreden az olan her sınıfı pigme olarak mı tanımlamalıyız ? Ya da sınıflandırmada, boy faktörünü es geçip kültürel öğelere mi ağırlık vermeliyiz ? diye çok tartışılan konulardandır.









      Afrika'nın ilk sakinlerinden olan Pİgmeler günümüzde kıt'anın çeşitli yerlerine dağılmış durumdalar.Doğu Afrika Pigmeleri, Belçika Kongosu'nun Ituri ormanlarında yaşıyorlar.Orta Pigmeler aynı ülkenin kuzeyindeler. Batı Pigmelerine ise en çok Kamerun ' da rastlanır. Bunların dışında Gabon, Ruanda, Uganda sınırları içinde kalan topraklarda da Pigmeler var. Afrika Pigmelerinin dışında bir de Asya Pigmeleri var, Negritos adıyla biliniyorlar. Negritos ispanyolca ''küçük siyah adam'' demek. Fiziksel özellikleri Afrika Pigmeleriyle bire bir aynı. Buraya nasıl geldikleri, göç yolları hala bir sır ve tartışma konusu. Seylan' da Hint okyanusunda ki adalarda ma-samutra ve Filipinler 'de de Pigmeler yaşamaktadır.Boylarıyla orantılı küçük kulübelerinde yaşayan Pigmeler günümüzde hayatlarını avlanarak ve yabani yiyecekleri toplayarak sürdürüyorlar.










      Başlıca av hayvanları domuz, maymun ,antilop ve ceylanlardan oluşuyor. Özellikle ağaçlara tırmanma konusunda oldukça ustalar. Köpek dışında evcil hayvanları olmayan Pigmeler tarımı da bilmiyorlar. Ergenlik dönemine kadar Pigmelerin gelişimi diğer insanlardan pek farklı değildir. Bazı kaynaklara göre atalarından aldıkları genetik bir miras. başka bir teoriye göre ise yaşadıkları yağmur ormanları ve yeryüzüne ulaşamayan güneş ışınlarıdır, bazılarına göre ise vitamin eksikliğine göredir. bir gerçek şu ki Pigmeler 3000 yıldan fazla bir topluluktur.



     







      Kamerun ormanlarında yaşayan Pigmeler 2044-2009 yılları arasında müslüman oldu. Kabile şefi '' daha önce hiç bir dinden haberimiz olmadığı için İslamiyeti kabul etmek zor gelmedi'' diyor. Pigmeler arasında artık bir köyün olması gurur verici ve hamd edilecek en büyük örneklerdendir. Pigme köyü 30 nufuslu ve 2 cami bulunmaktadır. Camileri yapan ise İHH nın vesilesi ile olmuştur. Müslüman olan köyün ise adı Makure ' dir. İlk müslüman pigme'nin adı ise İbrahim' dir. 











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder