27 Eylül 2021 Pazartesi


                                                      DÜNYANIN EN YÜKSEK NOKTALARI

                                                       

                                                        Everest Dağı 


 Everest Dağı (Tibetçe: Çomolungma, Nepalce: Sagarmata), dünyanın deniz seviyesi üzerindeki en yüksek dağı. Himalayalarda, yaklaşık 28 derece kuzey enlemi    dünyanın deniz seviyesi üzerindeki en yüksek dağı. Himalayalarda, yaklaşık 28 derece kuzey enlemi ile 87 derece doğu boylamında, Çin- Nepal sınırı üzerinde yer alır.

Çin ve Nepal'in 2020'de kabul ettiği resmi verilere göre dağın şu anki yüksekliği 8.848 metredir.

Everest Dağı kuzeydoğudaki Tibet Platosundan (yaklaşık 5.000 m) tam olarak görülebilir. Dünyada en çok ilgi çeken yerlerin başlarında gelmektedir. Eteklerinden yükselen Çangtse, Khumbutse, Nuptse ve Lhotse gibi doruklar Nepal'den görülmesine engel olur.

 

İngiltere'nin Hindistan sömürge yönetiminin kadastro genel müdürü George Everest'ten sonra yerine göreve gelen Andrew Waugh, dağa isim olarak selefi Everest'in adını öneren bir teklifi Londra Kraliyet Coğrafya Cemiyeti'ne sundu. Teklif kabul edildi. 1865'te, daha önce yapılan itirazlara rağmen dünyanın en yüksek dağının adı Everest olarak belirlendi. Dönemin en güçlü imparatorluğunun kültürel nüfuzuyla bütün dünyada bu dağ için Everest adı yaygınlık kazandı.

Türkçede dağa Everest denmeden önce dağın Tibetçe yerel adı Çomolunma'nın Osmanlı Türkçesine uyarlanmış versiyonu kullanılmaktaydı.

 

Büyük Himalayaların oluşumu, Miyosen Bölümde (yaklaşık 26-27 milyon yıl önce) Hindistan yarımadasıyla Tibet yaylasının birbirine yaklaşmasının yol açtığı, jeolojik tortul havzalardaki sıkışmayla başladı. Bunu izleyen evrelerde Katmandu ve Khumbu napları (kırık ve devrik yamaç kıvrımları), sıkışıp yukarı doğru çıkarak birbirlerinin üzerine kıvrıldılar ve ilkel bir dağ sırası oluşturdular. Kuzeydeki arazi kütlesinin toptan yükselmesi, bölgenin yüksekliğini arttırdı. Napların yeniden kıvrılmasıyla bölgenin tümü yeni bir tabakayla örtüldü ve Pleyistosen Bölümün (yaklaşık 2,5 milyon yıl önce) Mahabarat Evresinde Everest Dağı ortaya çıktı. Karbonifer Döneminin (yaklaşık 345-280 milyon yıl önce) sonu ile Permiyen Dönemin (280-225 milyon yıl önce) başından kalan ve başka yarı-kristalleşmiş tortullarla ayrılmış olan Kireçtaşı katmanları, senklinal katmanlaşma yoluyla biçimlendi. Günümüzde de süren bu biçimlenmenin yol açtığı sürekli yükselme aşınımla dengelenmektedir.

25 Nisan 2015'te gerçekleşen Nepal depreminin sonrasında 1 inç (2,5 cm) kısaldığı iddia edildi. Mayıs başında yapılan incelemelerde ise sıradağlar üzerinde 0,7 ile 1,5 arasında yükseklik kaybı olduğu açıklandı.[3] Çin Harita Müdürlüğü, 2015 depreminin ardından Everest'in kuzeydoğuya meyilli zirvesinin kaydığını iddia etti. Depremden önce Everest'in, son 10 yılda toplam 40 cm meyil oluştuğunu belirten Çin Harita Müdürlüğü, depremle birlikte bu kaymanın terse döndüğünü ve dağın da 3 cm uzadığını açıkladı.

Everest Dağı, troposferin üçte ikisini geçerek oksijenin az olduğu üst katmanlara ulaşır. Oksijen eksikliği, hızı saatte 100 km ye varan sert rüzgarlar ve zaman zaman -70 dereceye kadar düşen aşırı soğuklar yukarı yamaçlarda herhangi bir hayvan ya da bitkinin yaşamasına olanak vermez. Yaz musonları sırasında yağan kar rüzgarla ufalanarak yığılır. Bu kar yığıntıları buharlaşma çizgisinin üzerinde olduğundan genellikle buzulları besleyen büyük buzkar çanakları oluşmaz. Bu nedenle Everest’in buzulları yalnızca sık sık düşen çığlarla beslenir. Ana sırtlarla birbirinden ayrılan dağ yamaçlarındaki buz katmanları dağın eteklerine kadar bütün yamacı kaplamakla birlikte, zaman içinde iklimin değişmesiyle ağır ağır çekilmektedir. Kış aylarında kuzey batıdan gelen güçlü rüzgarlar karları süpürerek doruğun daha çıplak bir görünüm kazanmasına yol açar.

Everest Dağındaki başlıca buzullar Kangşang Buzulu (doğu), Doğu ve Batı Rongbuk Buzulları (kuzey ve kuzeybatı), Pumori Buzulu (kuzeybatı), Khumbu Buzulu (batı ve güney) ve Everest ile Lhotse-Nuptse sırtı arasında kapalı bir buz vadisi olan Batı Buzyalağıdır.

Dağdan çıkan sular birbirinden ayrılan kollarla güneybatı, kuzey ve doğu yönünde akar. Khumbu Buzulu eriyerek Nepal’de Lobucya Khola Irmağı'na karışır. İmca Khola adını alarak güneye doğru akan bu ırmak Dudh Kosi Irmağıyla birleşir. Çin Halk Cumhuriyetindeki Rong Çu Irmağı Everest’in yamaçlarında Pumori ve Rongbuk buzullarından Karma Çu Irmağı ile Kangsang Buzullarından doğar.

Everest´i feth etme girişimlerinin tarihi 1904 senesine dayanır. Ancak ilk deneme tarihi olarak her ne kadar zirveye varma amacı olmamasına, sadece jeolojik ölçüm ve olası zirve yolunun tespitine dayalı olmasına rağmen 1921 senesi olarak alınabilir. Zamanın İngiltere Krallığı adına görevlendirilen George Mallory ve Lhakpa La yaklaşık 31 bin kilometrekarelik bir alanın Jeolojik ve topoğrafik analizlerini yapmışlar ve olası zirve tırmanışı için kuzey yamacı rotasını tespit etmişlerdir. Bu denemeler sırasında George Mallory zirveye yakın bir yerde ölmüştür. Cesedi ancak 1999'da bulunabildi. 1922 ile 1924 seneleri arasında zirve tırmanışı birçok deneme olmasına rağmen hepsi başarısızlık ile sonuçlanmıştır. 1930 ile 1950 yılları arasında kayda değer bir zirve tırmanış denemesi olmamıştır. Buradaki etken sebep ise 2. Dünya Savaşı ve bölgenin siyasi yapılanması olarak adlandırılabilir.

1953 senesinde İngiliz Kraliyet Coğrafya Derneği desteği ile John Hunt liderliğinde iki ekip oluşturulmuştur. İlk ekip Tom Bourdillon ve Charles Evans den oluşmuştur. Kapalı oksijen sistemi kullanan bu ekip 26 Mayıs'ta güney zirvesine ulaşmalarına rağmen Bourdillon´un babası tarafından geliştirilmiş olan kapalı oksijen sisteminin donması sebebi ile tırmanışın son aşamasını gerçekleştiremeden geri dönmek zorunda kalmışlardır. İkinci ekip ise Edmund HillaryTenzing Norgay ve Ang Nyima dan oluşmuştur. Açık oksijen sistemi kullanan bu ekipten Edmund Hillary ve Tenzing Norgay 29 Mayıs saat 11:30 da Everest zirvesine ulaşmışlardır. (Ang Nyima 8510 metrede tırmanışı bırakıp tekrar inişe geçmiştir.) Everest tırmanışının en zorlu etaplarından bir tanesi günümüzde Edmund Hillary anısına Hillary Step olarak anılmaktadır.

everest

everest

everest

everest


                                                                K2 DAĞI

  Karakurum Dağları'nın Pakistan ve Çin sınırı üzerinde bulunan K2 Dağı8.611 metreye ulaşan yüksekliğiyle Everest'ten sonra dünyanın en yüksek ikinci dağıdır. Dağın diğer anıldığı isimleri ise Çhogori/Kogir, Ketu/Keçu, Zalim Dağ ve tam kabul görmemiş başka ismi Godwin Austin 'dir. Zorluk bakımından ise dünyada ilk sırada yer alır ve dolayısıyla dağcılar arasında zirvesi bir nevi "kutsal zirve" olarak görülür. K2 Dağı, %25 gibi yüksek ölüm oranıyla "öldürücü dağ" ve "zalim dağ" olarak nam salmıştır.

Dağ K2 ismini, Britanya sömürgesi dönemindeki Hindistan'ın kapsamlı trigonometrik harita ölçümü sırasında Karakurum Dağı ölçülürken göze çarpan iki zirvenin K1 ve K2 olarak adlandırılmasından almıştır. Bu ölçümlerde eğer varsa öncelikle yerel adlandırmaya yer verilmiş ancak K2 zirvesi için bilinen bir yerel ad bulunamamıştır.

K2, 8.000 m'den yüksek 14 dağ arasında çıkış sayılarına göre zirvesine en zor varılabilendir. Bunun başlıca birkaç sebebi ise dağın aşırı dik olup teknik beceri gerektiren birçok safhası olması, düşen kaya parçaları ve çığ çökmesi olarak gösterilebilir. İlk başarılı zirve çıkışını 1954 yılında bir İtalyan ekip yapmıştır. Liderliğini Ardito Desio'nun yaptığı bu ekipte zirveye ulaşabilen dağcılar Lino Lacedelli ve Achille Compagnoni 'dir. K2'ye tırmanan ilk kadın Polonyalı dağcı Wanda Rutkiewicz olmuştur. Türkiye 'den ilk çıkışı 2001 yılında Nasuh Mahruki gerçekleştirmiştir. Daha sonra 2012 yılında Tunç Fındık K2'ye tırmanan ikinci dağcı olmuştur. Öte yandan bu zirveye çıkan dağcıların ismi anılırken bilinmesi gereken başka bir gerçek de dağcıların asıl eşyalarını, hem de dağcılar gibi özel giyim kuşamları olmadan, üstelik onlara kimi zaman rehberlik ederek zirveye taşıyan yerel halktan hamalların durumudur. Son derece fakir olan bu Pakistanlı veya Nepalli hamallar, olanaksızlık içinde eşya taşırken ya da zorlu geçitlerde rehberlik yaparken sıklıkla ölümle karşılaşmaktadırlar. K2 zirvesini tırmanmak isteyen dört kişi başına bir hamal hayatından olduğu için bu tırmanışların durdurulması dahi istenmiyor ancak tırmanılması en zor dağ oluşu nedeniyle K2 zirve tırmanışı dağcılar için vazgeçilmez olmuştur.

Yakın yıllara kadar dağcılar için ölüm oranı 1/3 iken, bu oran teknolojideki gelişmeler ve dağcıların tehlikeler konusundaki tecrübeleri sayesinde azalmaktadır.

k2 dağı


k2 dağı



k2 dağı


                                                           KANÇENCUNGA DAĞI


     Kanchenjunga8586 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek 3. zirvesidirJoe Brown ve George Band'dan önce Kanöencunga dağına 50 yıl boyunca tırmanmaya çalışılmış fakat başarılı olunamamıştır.Hindistan ile Nepal arasında bulunan dağa George Band ve Joe Brown 29 Mayıs 1955'te ilk tırmanışı gerçekleştirmişlerdir. Dağın çok dik olması ve dağ üzerindeki dengesiz rüzgar hızı değişiklikleri hem çığ oluşumunu artırmakta hem de tırmanmaya çok zorlu hale getirmektedir.

 2013 yılında Kançencunga dağında bir felaket yaşanmış ve düşen çığ nedeniyle 5 dağcı hayatını kaybetmiştir. Kangchenjunga yerel halkın kullandığı Limbu dilinde Sewalungma olarak bilinir.

kançencunga dağı


kançencunga dağı



kançencunga dağı



                                                                      

                                                                     LHOTSE DAĞI

 

   Lhotse Dağı dünyanın dördüncü yüksek dağıdır. Everest, K2 ve Kangchenjunga ilk üç sıradadır. Lhotse Himalayalar'da yer alır ve Everest'e Güney Col adlı doruk bağlantısı vardır. Lhotse Tibetçe'de "Güney Zirve" anlamına gelir. Bu dağın en yüksek zirvesi 8,516 metre rakımlıdır ve hemen yanında yüksek rakımlı altzirveler bulunur. Bunlar doğuda 8,414 metre rakımlı "Orta Lhotse"; 8,383 metre rakımlı "Lhotse Shar" ve batı sırtında en büyük zirve olan "Nuptse"'dir. Bu dağ Tibet (Çin) ve Nepal'in Khumbu bölgesi sınırındadır.


Lhotse Dağı için, etrafındaki en yüksek zirve veya zirvelere kıyasla ölçülen "topografik çıkıntı ölçümü" (Lhotse için Everest'in Güney Col bağlantısına kıyasal) sadece 610 m olup, bu Sekizbinlikler dağ zirveleri arasında en küçük topografik çıkıntısı olmaktadır. Bu nedenle Lhotse bazen Everest masıfinde bulunan güney zirve olarak yanlış olarak görülmektedir. Ayrık bir masif olarak kabul edilirse de birçok yüksek dağ tırmanıcı Lhotse Dağı tırmanmasını küçüksemekte ve Lhotse'yi en önemsiz "sekizbinlik" dağ olarak görmektedirler.


Fakat Lhotse Dağı'nın güney yüzü 2,25 km düz mesafe ilerleme için 2,2 km dik yükselmektedir ve bu da Lhotse güney yüzünün dünyada en dik olanı olduğuna gösterge olmaktadır. Lhotse Dağı'nın güney yüzüne tırmanma gayet çok sayıda başarısızlığa; bazi çok dikkat çeker ölümlere ve ancak gayet az sayıda başarılı tırmanmaya sahne olmuştur. Lhotse'ye ilk tırmanma 18 Mayıs 1956 bir İsviçre Everest/Lhotse ekpedisyonu başında Fritz Luchsinger, Ernst Reiss olmuştur. Aralık 2008 itibarıyla 371 dağcı Lhotse zirvesine erişmişlerdir ve bu dönemde 20 dağcı bu dağa tırmanma sırasında hayatlarını kaybetmişlerdir.

lhotse dağı

lhotse dağı

lhotse dağı   




                                                         Makalu Dağı 


    Makalu Dağı (Çince resmen:Makaru) dünyanın en yüksek beşinci dağıdır. Makalu Dağı Himalayalar'da Nepal ile Çin sınırı üzerinde yer alır ve Everest'in 19 kilometre güneydoğusundadır. 8,481 m. rakımı ile sekizbinlikler dağlarından biridir. Makalu'nun zirvesi hemen etrafında diğer doruklar olmadan dört-kenarlı bir piramid şeklinde 2,386 m çıkıntı gösterir.

Makalu civarında iki tane ilgı çeken alt-zirve bulunmaktadır. Bunlardan Kangchungtse veya Makalu II 7,678 m rakımlı olup ana Makalu zirvesinin 3 km kuzey-kuzey-batısındadır. Chomo Lonzo ise 7,804 m rakımlı zirveli genişçe bir plato üzerinde olup ana Makalu zirvesinden 5 km kuzey-kuzeydoğudadır. Kangchungtae ile Chomo Lonzo alt-zirveleri 7.200 m rakımlı bir eyer şekilli bağlantı ile birbirine bağlıdır.

 

    Tırmanış Tarihi:

Makalu Dağı'na tırmanış dağcılara büyük zorluklar vermiştir ve yapılan ilk 16 tırmanış çabalarından ancak 5'ı başarılı olmuştur. Bu dağa tırmanmak isteyen dağcılar ancak 1954 'te  Everest zirvesine tırmanma başarı ile sağlandıktan sonra ekpedisyonlarla Makalu zirvesine tırmanmayı ciddi olarak ele almışlar ve başarmışlardır. Yapılan başarısız birkaç ciddi ekpedisyondan sonra 1954 sonbaharında çok ciddi bir Fransız ekspediyonu önce 2 Ekim'de alt-zirve Kangchungtse'ye ve 30 Ekim'de alt-zirve Chomo Lonzo'ya başarı ile tırmanış yapmışlardır. . Ama ana Makalu Dağı zirvesi ancak 15 Mayıs 1955'te J.Franco başkanlığı altındaki bir Fransız ekpedisyonu üyelerinden olan Lionel Terray ve Jean Couzy tarafından başarı ile tırmanılmıştır. Bu Fransız grubu Makalu'ya kuzey yüzünden ve kuzeybatı sırtından, Makalu ile Kangchungtse arasındaki eyer şekilli sırttan faydalanan bir rota ile tırmanmışlardır ve bu rota Makalu Dağı zirvesine tırmanmak isteyen dağcılara bir standart rota olmuştur.
makalu dağı

makalu dağı


 

                                                     Cho Oyu Dağı 


   Cho Oyu Dağı (veya Cho Oyo veya Zhuoaoyou) dünyanın en yüksek altıncı dağıdır. Cho Oyu Himalayalar'da yer alır ve Everest'in 20 kilometre batısındadır. Cho Oyu Tibetçe'de "Turkuaz Tanrıça" anlamına gelir.

Cho Oyu'ya ilk kez Herbert Tichy, Joseph Joechler ve Şerpa Pasang Dawa Lama'dan oluşan Avusturyalı bir ekip tarafından 19 Ekim 1954'te dağın kuzeybatı sırtından çıkılmıştır. Cho Oyu'ya ilk çıkış denemesi, Eric Shipton liderliğindeki bir ekspedisyon tarafından gerçekleştirilmiştir fakat 6.650m'nin üzerinde bulunulan bir buzul duvarının teknik zorluğu grubun yeteneklerini aşmıştır. Bugün bu buzul duvarları sabit hatlar sayesinde aşılmaktadır.

Cho Oyu'nun birkaç kilometre batısındaki Nangpa La (5.716m/18,753 ft), Tibetlilerle Khumbu'nun Şerpaları arasındaki ana ticaret rotası olan bir buzullaşmış geçittir. Bu geçide olan yakınlığından dolayı, Cho Oyu  tırmanışçılar tarafından tırmanılması en kolay sekizbinlik olarak görülür. Cho Oyu Annapurna'nın Haziran 1950'de, Everest'in Mayıs 1953'te, Nanga Parbat'ın Temmuz 1953'te ve K2'nin Temmuz 1954'te tırmanılmasının ardından tırmanılan beşinci sekizbinlik zirvedir.

cho oyu dapı

cho oyu dağı

cho oyu dağı

cho oyu dağı




                                                              Dhaulagiri Dağı



       DhaulagiriNepal'de Kaligandaki Nehri'nden Bheri'ye kadar uzanan bir masiftir. Dhaulagiri I, 8167 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek yedinci dağıdır. 

Buzullarıyla ünlü Daulagiri dağına ilk tırmanış 1960 yılında gerçekleşmiştir

Annapurna dağı, Dhaulagiri‘nin 34 km. doğusunda kalır ve dünyanın en derin nehri Kaligandaki, bu iki dağ arasında akar. Burası Nepal’in en önemli turizm bölgelerinden biridir.

dhaulagiri dağı

dhaulagiri dağı


dhaulagiri dağı



                                                          Manaslu Dağı

                                                     

Manaslu Dağı, Nepal Himalayalarının  bir parçası olan Mansiri Himal'de bulunan Manaslu (Kutang olarak da bilinir) dünyanın en yüksek sekizinci dağıdır. Manaslu, "Ruhların Dağı" olarak çevrilen Sanskritçe bir kelime olan Manasa'dan gelmektedir. 8156 metre yüksekliktedir.1972 yılında ise bir felaket gerçekleşmiştir. Dağcılar 6500 metredeyken kamplarından çıktıklarından birkaç dakika sonra üzerlerine çığ düşmüş ve 15 dağcı hayatını kaybetmiştir.

Manaslu'ya ilk çıkış 9 Mayıs 1956'da Toshio Imanishi ve Gyalzen Norbu'dan oluşan Japon ekspedisyonu tarafından gerçekleştirilmiştir

Manaslu dağı

Manaslu dağı


Manaslu dağı





                                                           Nanga Parbat  Dağı


   Nanga Parbat Dünyanın en yüksek 9. dağı (8.126 m). Urdu dilinde adının anlamı "Çıplak Dağ"dır. Pakistan'da Gilgit–Baltistan,Kaşmir bölgesinde yer alır, Karakurum Dağları'nın uzantısında bulunur. Dünya'da tırmanması en tehlikeli dağlardan biri olarak kabul edilir ve Katil Dağ olarak bilinir.Nanga Parbat’a ilk tırmanma girişimi, 1895 yılında İngiliz dağcı Albert F. Mummery tarafından yapıldı. Diamir yüzünden6.500 metreye kadar  tırmanmayı başardılar. Ancak daha sonra Rakhiot yüzünden yaptıkları denemede Mummery ve beraberindeki 2 Gurka öldü.

1937 'de Karl Wien tarafından bir ekspedisyon düzenledi. Rakhiot yüzünden yaptıkları tırmanışta,  IV. kampta iken gelen bir çığ,  Alman dağcıların tamamı ve Şerpalar da olmak üzere, toplam  16 kişinin ölümüne neden oldu.1938 yılında Alman ekspedisyonları devam etti. Bu ekspedisyonlardan birinde yer alan Heinrich Harrer‘in, II. Dünya Savaşı’nın patlaması üzerine kaçışı, ”Tibet’te Yedi Yıl” adı altında hem kitaplaştırıldı, hem de filme alındı.İlk kez 1953 yılında zirvesine tırmanılmıştır.











                                                        ANNAPURNA


   AnnapurnaHimalayalarda bulunan bir dizi zirvedir. 55 km uzunluğunda olan bu silsile üzerinde bulunan Annapurna I, 8.091 metre (26.538 ft) yüksekliğindedir ve bu da onu dünyanın onuncu en yüksek zirvesi ve sekizbinlik dağlarından biri yapar. Annapurna Sanskritçede "Hasat Tanrıçası" anlamına gelir.
 

    Annapurna masifi 6 ana zirve barındırır:

Annapurna I8.091 m26,545 ft.
Annapurna II7.937 m26,040 ft.
Annapurna III7.555 m24,786 ft.
Annapurna IV7.525 m24,688 ft.
Gangapurna7.455 m24,457 ft.
Annapurna Güney7.219 m23,684 ft.

Annapurna I 8.000 metrelik ilk tırmanılan zirvedir. Maurice Herzog ve Louis Lachenal'dan oluşan Fransız ekip zirveye 3 Haziran 1950'de ulaşmıştır.

3 Şubat 1987'de Jerzy Kukuczka ve Artur Hajzer'den oluşan Polonya ekibi, sekizbinlik bir dağın ilk kış tırmanışını yapmışlardır.

2014 yılında Nepal'in en korkunç dağ felaketi Annapurna I'de gerçekleşmiştir. Kar fırtınası ve çığ nedeniyle mahsur kalan dağcılardan 43'ü yaşamını yitirmiş, sağ kurtulanların birçoğunun ise uzuvları donmuş ve kesilmiştir. 6 adet zirvesi bulunan bu dağdaki ölüm oranı %40'ın üzerindedir. Bu aynı zamanda tehlikeli dağlar arasında en yüksek ölüm oranının olduğu dağ demektir.

anna purna - tunç fındık

anna purna

anna purna

anna purna

anna purna





                                                         USHBA DAĞI


  Uşba (Gürcüce: უშბა), Kafkas Dağlarının 'nın zirvelerinden biridir. Gürcistan 'ın kuzeyinde konumlanmış olan dağ, Rusya 'nın Kabardino- Balkarya bölgesiyle Gürcistan sınırını oluşturmaktadır. Kafkas Dağları'ndaki en yüksek 10 zirveden biri olmasa da, resmedilmeye değer sivri Çift zirvesi nedeniyle "Kafkasların Matterhorn'u" olarak bilinir. Dik yamaçları ve kararsız havası nedeniyle, birçok dağcı tarafından Kafkasya'daki en zorlu tırmanış rotası olarak kabul edilmektedir.

Uşba'nın güney zirvesi, 4.690 metre yüksekliğindeki kuzey zirvesinden biraz daha yüksektir. Kuzey zirvesine ilk olarak 1888 yılında John Garford Cokklin ve Ulrich Almer tırmanmıştır. Güney zirvesine ise 1903 yılında B. Rickmer-Rickmers liderliğindeki Alman, İsviçreli ve Avusturyalılardan oluşan grupla tırmanılmıştır.




USHBA DAĞI

USHBA DAĞI