29 Kasım 2017 Çarşamba

PİRANA

                                                              PİRANALAR

   Güney Amerika'daki akarsularda yaşayan,küçük ama yırtıcılığla dikkat çeken bir düzineyi aşkın balık türüne Pirana adıyla bilinir.Piranalar etobur ve otobur olarak iki sınıfa ayrılır.Bu balıklar tatlı su balıklarıdır,tuzlu suda yaşayamazlar(denizde örneğin).Bu balıklar tetralar gibi(tetra:küçük tatlı su balığı) gibi, saldırgan olmayan çok renkli birçok akvaryum balığının akrabasıdır. Piranalar çok geniş alanı kaplayan Amazon havzasındaki akarsularda ve Orinoko (Güney Amerika'nın en uzun nehirlerinden) gibi yakınındaki ırmaklarda yaşarlar. İçlerinden 4-5 tür özellikle tehlikelidir. Aralarında Pacular(otobur piranalar) saldırgan değildir.














    Piranalar en belirgin özelliği iri ve sivri dişleridir.Güçlü kaslara bağlı alt ve üst çenesinde sıralanmış olan ustura gibi dişler ağız kapandığında birbirlerine sıkıca kenetlenir.Böylece pirana kendinden çok daha iri olan avından büyük parçalar koparabilirler. En büyük pirana türü Brezilya'nın doğusunda yaşayan ve uzunluğu 60 santimetreyi bulabilen kara piranadır. Piranaların son derece yırtıcı olduğu eskiden beri söylenip yazıldığı ve kanıtları ise çoktur.














   Binlerce balıktan oluşmuş büyük sürüler halinde yaşayan piranaların suya giren ya da düşen sığır ve kapibara ( kemirgen hayvan ) gibi iri hayvanlara saldırdığı bilinmektedir. Ancak çoğu pirana türü diğer balıklar ve suya düşen meyve, tohum gibi bitkisel maddelerle beslenir. Piranalar ailelerine çok bağlıdır amakan kokusuna dayanamaz. Yani pirananın annesi yada ailesinden biri yaralanmış ise ve pirana kan kokusunu hissettiği anda ailesini bile yerler. Huy ve fiziki yapıdan köpek balıklarına benzerler.Dişi piranalar yumurtalarını su bitkilerine yapıştırır erkekleri de bunları yavrular gelişip çıkıncaya kadar korurlar.












       Pirana anatomisi:

*Sırt yüzgeci: Balığın dik durmasını sağlar.bir nevi omurga görevini yapar
*Yağ yüzgeci: Bu yüzgeç ne işe yaradığı hala bilinememiştir tüm balıklarda olduğundan dolayı çok şey söylenir yani muallak
*Kuyruk yüzgeci: Balığın su içinde ilerlemesini sağlar. Sağa ve sola hareket ettirerek suyu yarar ve ilerler. Ayrıca dümen görevi yapar ve kuyruğu sayesinde yönlenir.
*Anal yüzgeci: Sırt yüzgeci ile birlikte omurga görevini üstlenir balığın dengede ve dik durmasını sağlar. Ayrıca kimi balıklarda üremeye yardımcı olur.
*Karın ve göğüs yüzgeci: Balıkta kol, bacak yerine geçerler. Bu yüzgeçler sayesinde manevra yaparlar. İleri geri yaptıkları hareketler ile balık ani fren yapabilir ya da yavaşlayabilir.













  






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder