29 Kasım 2017 Çarşamba

PİRANA

                                                              PİRANALAR

   Güney Amerika'daki akarsularda yaşayan,küçük ama yırtıcılığla dikkat çeken bir düzineyi aşkın balık türüne Pirana adıyla bilinir.Piranalar etobur ve otobur olarak iki sınıfa ayrılır.Bu balıklar tatlı su balıklarıdır,tuzlu suda yaşayamazlar(denizde örneğin).Bu balıklar tetralar gibi(tetra:küçük tatlı su balığı) gibi, saldırgan olmayan çok renkli birçok akvaryum balığının akrabasıdır. Piranalar çok geniş alanı kaplayan Amazon havzasındaki akarsularda ve Orinoko (Güney Amerika'nın en uzun nehirlerinden) gibi yakınındaki ırmaklarda yaşarlar. İçlerinden 4-5 tür özellikle tehlikelidir. Aralarında Pacular(otobur piranalar) saldırgan değildir.














    Piranalar en belirgin özelliği iri ve sivri dişleridir.Güçlü kaslara bağlı alt ve üst çenesinde sıralanmış olan ustura gibi dişler ağız kapandığında birbirlerine sıkıca kenetlenir.Böylece pirana kendinden çok daha iri olan avından büyük parçalar koparabilirler. En büyük pirana türü Brezilya'nın doğusunda yaşayan ve uzunluğu 60 santimetreyi bulabilen kara piranadır. Piranaların son derece yırtıcı olduğu eskiden beri söylenip yazıldığı ve kanıtları ise çoktur.














   Binlerce balıktan oluşmuş büyük sürüler halinde yaşayan piranaların suya giren ya da düşen sığır ve kapibara ( kemirgen hayvan ) gibi iri hayvanlara saldırdığı bilinmektedir. Ancak çoğu pirana türü diğer balıklar ve suya düşen meyve, tohum gibi bitkisel maddelerle beslenir. Piranalar ailelerine çok bağlıdır amakan kokusuna dayanamaz. Yani pirananın annesi yada ailesinden biri yaralanmış ise ve pirana kan kokusunu hissettiği anda ailesini bile yerler. Huy ve fiziki yapıdan köpek balıklarına benzerler.Dişi piranalar yumurtalarını su bitkilerine yapıştırır erkekleri de bunları yavrular gelişip çıkıncaya kadar korurlar.












       Pirana anatomisi:

*Sırt yüzgeci: Balığın dik durmasını sağlar.bir nevi omurga görevini yapar
*Yağ yüzgeci: Bu yüzgeç ne işe yaradığı hala bilinememiştir tüm balıklarda olduğundan dolayı çok şey söylenir yani muallak
*Kuyruk yüzgeci: Balığın su içinde ilerlemesini sağlar. Sağa ve sola hareket ettirerek suyu yarar ve ilerler. Ayrıca dümen görevi yapar ve kuyruğu sayesinde yönlenir.
*Anal yüzgeci: Sırt yüzgeci ile birlikte omurga görevini üstlenir balığın dengede ve dik durmasını sağlar. Ayrıca kimi balıklarda üremeye yardımcı olur.
*Karın ve göğüs yüzgeci: Balıkta kol, bacak yerine geçerler. Bu yüzgeçler sayesinde manevra yaparlar. İleri geri yaptıkları hareketler ile balık ani fren yapabilir ya da yavaşlayabilir.













  






27 Kasım 2017 Pazartesi

MACHU PİCCHU

                                         MACHU PİCCHU


   Machu piccu bugüne kadar çok iyi korunarak gelmiş olan bir İnka antik şehirdir. 7 Temmuz 2007 tarihinde Dünyanın 7 Harikası'ndan biri olarak seçilmiştir. And Dağları'nın bir dağın zirvesinde 2360 metre yükseklikte Urubamba Vadisi üzerinde (yani inka kusal vadisi ) kurulmuş olup Peru'nun Cusco şehrine 88 km mesafededir.( Cusco şehrinin nüfusu 250,000 reis ) Şehir İnkalı bir hükümdar olan Pachacutec Yupanqui tarafından 1450 yılları civarında inşa ettirilmiştir. İspanyol istilacılar 1532 yılında buraları işgal ederken sık dağlar arasında kalmış bu şehir işgalciler tarafından fark edilmemiş ve bu sayede zarar görmemiştir. Machu Piccu 200' den fazla merdiven sistemiyle birbirine bağlı olan taş yapıdan oluşur. Şehrin 3000 basamağı bugün hala iyi durumdadır.



    Şehirde içinde 100 ' den fazla insan iskeletinin bulunduğu 50 adetin üzerinde mezar keşfedilmiştir.İlk başta bunların yüzde sekseni kadın sanılmıştır lakin kadın erkek oranlamasının  neredeyse eşit olduğu kanıtlanmıştır. Şehrin İnkalar'ın yetiştirme ve disiplin yeri olduğu teorisi geliştirilmiştir.Şehrin 700 den fazla İnka Asil ve Din adamına ev sahipliği yapmış olduğudur.











    
    1912 ve 1913 yıllarında Bingham, şehri ortaya çıkarmaya başlamıştır. 1915' de Machu Picchu araştırmalarıyla ile ilgili kitap yayınlamıştır. National Geographic Society 'nin Nisan 2013 sayısını Machu Picchu şehrine ithaf etmesiyle meşhur oldu...(kaynak youtube  machu picchu)